Ajankohtaista

INTEGRAATIOTEATTERI BALTZAR & LUDVIG XIV:
LINNUNTIETÄ TAIVAASEEN

Veijo Baltzarin 50-vuotistaiteilijajuhlakonsertti!

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin esikoisromaani Polttava tie julkaistiin v. 1968. Kulkijamustalaisesta maailmankuuluksi kirjailijaksi ponnistanut Baltzar on vuosikymmenten ajan toiminut merkittävänä sillanrakentajana eri kulttuurien välillä.

”Linnuntietä taivaaseen” valloitti Helsingin Savoy-teatterissa 6.4.2018. Konsertti toi Savoyn lavalle uuden ja perinteisen mustalaismusiikin ja rakkauslaulun neljä vuodenaikaa rock-hengessä. Alfa-TV:n taltioima juhlakonsertti oli tribuutti Baltzarin 50-vuotiselle vaellukselle taiteilijana ja kulttuurivaikuttajana.

”Lähtiessäni Savoy -teatterista leijuin puoli metriä lattian yläpuolella. Olittepa tehneet mahtavan esityksen. Veijon repertuaari uskomaton, laulajat ja tanssijat niin lahjakkaita ja bändi - mistä te sellaisen olitte koonneet, aivan loistava.”
-Entinen pääministeri Paavo Lipponen

HAE MUKAAN Integraatioteatteri Baltzarin seuraavalle kaudelle -17–18!

Haluatko saada kokonaisvaltaista ilmaisun opetusta arvostetun kulttuuritekijän ja pedagogin johdolla, kehittää omaa itsetuntemustasi ja itsevarmuuttasi? Sekä mahdollisesti päästä mukaan keväällä 2018 teatteri- ja konserttilavoille?

Lokakuussa käynnistyy Helsingin Aleksanterin teatterissa vakituisesti toimivan, kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johtaman Integraatioteatteri Baltzarin seuraava toimintakausi. Osallistuminen edellyttää sitoutumista, mutta on maksutonta. Ilmoittaudu ja hae osallistujaksi HETI!

Integraatioteatteri Baltzar tarjoaa vuosittain ilmaista taidekasvatusta nuorille. Opetusproduktion aikana valmistetaan Aleksanterin teatterissa ja Savoy-teatterissa esitettävä mustalaiskabaree ”Linnun tietä taivaaseen”. Motivoituneimmilla ja lahjakkaimmilla osallistujilla on mahdollisuus päästä esiintymään Suomessa ja kansainvälisillä areenoilla.

Integraatioteatteri Baltzarin produktiot ovat pitkäjänteisiä. Harjoituksia on kahtena päivänä viikossa, n. 3h/kerta: ke- ja pe-illat (aloitus klo 19), sekä vaihtoehtoisesti la -iltapäivä. Tekniikan sijasta Baltzarin opetus-ohjauksessa paneudutaan monikulttuuriseen tunneäly-ilmaisuun. Baltzarin ohjausmetodi perustuu yksilön kulttuurisen kasvualustan, identiteetin ja persoonan vahvistamiseen. Sen tärkeimmät tavoitteet ja tukipilarit ovat: tunne itsesi, istu itsessäsi sekä hyväksy itsesi.

AVOIN HAKU kaudelle 2017-2018 on nyt käynnissä. Ilmoittautuminen viimeistään pe 29. syyskuuta! Koe-esiintymiset järjestetään viikolla 40 (3.-7.10). Harjoitukset alkavat ke 11.10. ja kestävät huhtikuuhun 2018.

HAE MUKAAN NYT! Aiemmalla esiintymiskokemuksella ei ole merkitystä. Ainoastaan sillä onmerkitystä, että on tahtotilaa ja on käytettävissä. Ilmaisutaitoa tarvitaan tulevaisuudessa kaikilla aloilla. Se helpottaa opiskelua ja työssä menestymistä.

TOIMI HETI! Lähetä perustiedot itsestäsi sekä kuvasi tai kysy lisää:

Tuottaja Nina Castén
nina.casten@drom.fi
044 509 0683

”Veijo Baltzarin Miranda-näyttely vahvistaa Kroatian ja Suomen kulttuuriyhteistyötä”

Miranda-näyttely avautui Kroatian kansalliskirjastossa Zagrebissa to 29.6 osana kansainvälistä kiertuehanketta ”Mirandan silmin” 2016-2018.

Näyttelyn avasi Kroatian Presidentin Kolinda Grabar-Kitarović:n delegaatti, kansanedustaja VeljkoKajtazi. Näyttelynavajaisseremoniassa esiintyivät kulttuurineuvos Veijo Baltzarin lisäksi Kroatianparlamentin puhemiehen delegaatti, kansanedustaja Irena Petrijevčanin Vuksanović, Kroatiankulttuuriministeriön valtiosihteeri Ivica Poljičak, Suomen Kroatian suurlähettiläs Timo Rajakangas,Kroatian opetus- ja tiedeministeriön valtiosihteeri Hrvoje Šlezak sekä Kansalliskirjaston johtajaTatijana Petrić.

Miranda avautui Riian Getto- ja Latvian Holokaustimuseossa 15.5.2017

Miranda-näyttelyn Viron Miehitysmuseon avajaisista Drom ry:n matka jatkui Riikaan, Riian Getto- ja Latvian Holokaustimuseoon, jossa näyttelyn avasi Riian kaupunginjohtaja Nil Ushakov 15.5.2017. Muita puhujia olivat kulttuurineuvos Veijo Baltzar, Suomen Latvian suurlähettiläs Olli Kantanen, Rabbi Menachem Barkahan, sekä Latvian mustalaisyhteisön edustaja, Kansainvälisen Romaniunionin IRU:n puheenkohtaja Normund Rudevich.

"Kiitos Dromille Miranda-näyttelyn järjestämisestä Riikaan, se on erittäin tarpeellista yhteiskunnallemme. Teidän tekemänne työ on mitä tärkein tae siitä, etteivät nämä tragediat toistu."

Riian kaupunginjohtaja Nil Ushakov


MIRANDA LATVIAN MEDIASSAMiranda startannut maailmankiertueensa Viron Miehitysmuseosta 11.5.2017

Osana kansainvälistä "Mirandan silmin" -hanketta Miranda-näyttely käynnisti Euroopan kiertueensa Tallinnassa, Viron Miehitysmuseossa to 11.5.2017. Näyttelyn avasin Viron parlamentin 1. varapuhemies, kansanedustaja Enn Eesmaa. Muita avajaispuhujia olivat Viron mustalaisyhteisön edustaja Roman Lutt, kulttuurineuvos Veijo Baltzar, Suomen suurlähettiläs Kirsti Narinen sekä Viron Saksan suurlähetystön lähetystöneuvos Reinhard Wiemer.

Ensimmäisten joukossa Mirandan ja Veijo Baltzarin vierailusta Viron Miehitysmuseossa uutisoi Viron ykkösTV-kanava ERR iltauutisissa 10.5.

"Kaikilla miehityksen kokeneilla kansakunnilla on omat Mirandansa. Siksi näyttely on virolaisten näkökulmasta erityisesti koskettava ja puhutteleva."
Viron parlamentin 1. varapuhemies, kansanedustaja Enn Eesmaa


MIRANDA VIRON MEDIASSA

25.5.2017, National Broadcast ERR/ Kulttuuriuutiset, Arvustus. Kontseptsiooni okupatsiooni lõppu oodates


Miranda-näyttelyn maailmakiertueen avajaisia vietettiin näyttävästi 15.2.2017 Espoon kulttuurikeskuksessa

Espoon kulttuurikeskuksessa 15.2.2017 vietettiin
menestyksekkäästi ”Miranda – mustalaisten holokausti.
Kuka pelkää valkolaista?” -näyttelyn maailmankiertueen
avajaisia. Tilaisuuden juhlapuhujina olivat presidentti Tarja Halonen sekä näyttelyn avannut Opetus- ja
kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston
ylijohtaja Riitta Kaivosoja. Muita puhujia tilaisuudessa
olivat kulttuurineuvos Veijo Baltzar, Israelin suurlähettiläs
Dov Segev-Steinberg, Roma Education Fundin
puheenjohtaja Andrzej Mirga (Unkari / Puola) sekä
Slovakian kansallismuseon kulttuuri- ja tiedotuspäällikkö Jakub Ackerman.
”Onnitteluni Miranda-näyttelyn tähänastisesta menestyksestä ja onnea matkaan maailmanvalloitukselle. Toivon, että näyttely avaa valtaväestön silmiä näkemään romaneja edelleenkin koskevan vainon ja muuttamaan siten omaa käytöstään. (…) Miranda-näyttely on romanien itsensä tekemä. Toivon tämän lisäävän uteliaisuutta ja kunnioitusta sekä meidän valtaväestön piirissä että vahvistavan romanien omaa itsetuntoa.”

Presidentti Tarja Halonen

Drom ry OPSTARTin hengessä!

OPSTARTin hengessä! Drom ry:llä on takanaan kiintoisa OPSTARTin mahdollistama kansainvälinen suunnittelutapaaminen ja -prosessi, jonka tuloksena on pitkällä valmistelussa Drom ry:n tuorein hankealoite. Aloitteen teemana on monikulttuurisen taiteen ja nuorisotyön yhtälöstä muodostuva uusi toimintamalli. Tapaamisen seurauksena tahtotila sekä valmiudet hankkeen toteuttamiseen kasvoivat entisestään! Voidaan sanoa, että hankealoite ei olisi edennyt tähän pisteeseen ilman OPSTART-tukea. Yhteistyöideoita syntyi myös muun kulttuuritoiminnan saroilla, eli kansainvälinen kokoontuminen oli siis hyvin rikastuttava kokemus. Suuri kiitos Pohjoismaiselle kulttuurirahastolle ja OPSTARTille! Suosittelemme lämpimästi.

Kuvissa: Kulttuurineuvos Veijo Baltzar, The Gabler's Theaterin johtaja Lárus Vilhjálmsson, Slovakian kansallismuseon kulttuuri- ja tiedotuspäällikkö Jakub Ackerman, Roma Education Fundin puheenjohtaja Andrzej Mirga sekä Drom ry:n viestintäpäällikkö Nina Cásten ja toimitusjohtaja Aino Sederholm.

VEIJO BALTZARIN HOLOKAUSTI-NÄYTTELY MAAILMANKIERTUEELLE!!!

Mirandan silmin -kansainvälisen kiertueen vahvistettujen kohteiden aikataulu (Avajaispäivät)

11.5 Viron miehitysmuseo (Tallinna)
15.5 Riian Gettomuseo (Latvia)
29.6 Kroatian kansalliskirjasto (Zagreb)
2.8 Slovakian kansallismuseo / Sered Holocaust Museum (Sered)
4.8 Holocaust Memorial Centre (Budapest, Unkari)

Drom ry:n 26.1.2017 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa pidetyssä julkistamistilaisuudessa julkistettiin Veijo Baltzarin johdolla syntyneen Miranda-näyttelyn maailmankiertueen avaus.

EU:n Kansalaisten Eurooppa –ohjelman tukema hanke ”Mirandan silmin” (Through Miranda’s Eyes) 2017–2018 käynnistää maailmankiertueen Euroopassa.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla syntynyt slovakialaisen Mirandan tositarinaan pohjautuva näyttelykonsepti on kansainvälinen brändituote, mustalaisten ”Anne Frank”. Hanke on innovatiivinen edelläkävijä, joka edustaa pohjoismaista asiantuntemusta sekä suomalaista kulttuuri- sekä koulutusvientiä. Näyttely on herättänyt suurta kiinnostusta muun muassa siksi, että se on ensimmäinen mustalaisten itsensä luoma holokausti-aiheinen näyttelykokonaisuus koko maailmassa. Hankkeen aikana suomalaista vientituotetta viedään 20 valtioon, ja mukana ovat:

Espoon kulttuurikeskus, Haaparannan kaupunki (SWE), Dansk Institut för Internationale Studier (DEN), Kööpenhaminan pääkirjasto (DEN), Euroopan parlamentti (BEL), Finsk-Norsk kulturinstitut (NOR/FIN), Museum of
Occupations (EST), Riga Ghetto Museum (LAT), Slovak National Museum / Sered Holocaust Museum (SLO), National and University Library in Zagreb (HRV), Holocaust Memorial Center (HUN), The National Holocaust Centre
Beth Shalom (UK), Museum of Romani Culture (CZE), Institute of Romani Culture (ALB), Asociatia Tikvah (ROM), Latin Art Gallery (CZE), European Roma and Travellers Forum ERTF (FRA), Documentation and Cultural Center of German Sinti and Roma (DEU), Museum del Holocausto
(ARG), Ukrainian Center for Holocaust Studies, Finnish Institute in St. Petersburg (RUS), Anne Frank Foundation (NET), The Archive of the Auschwitz-Birkenau State Museum (POL), Gedenkstätte für die Bonner Opfer
des Nationalsozialismus, An der Synagoge e.V. (DEU), The Ethnological Archive of the Museum of Ethnography (HUN), The Archive of National Library (AUS), Memorial Center Camp, Westerbork (NLD), Photo Archives of
the U.S Holocaust Memorial Museum (USA), Bundesarchiv - Federal Archives, Koblenz (DEU), Landelijke Sinti Organisatie (NLD), Bildagentur bpk (DEU), Pietarsaaren museo (FIN).

Drom 40 vuotta!

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin v. 1976 perustama Luovan kulttuurin yhdistys Drom on 40-vuotisen kulttuuritaipaleen varrella tehnyt suomalaisen teatterin historiaa, tuottanut menestyviä näyttelyitä sekä konsertteja ja ennen kaikkea, uudistanut suomalaista ajattelua rakentamalla kulttuurien välisiä siltoja. Tänä päivänä toimintamme on kasvavaa ja kansainvälistyvää.

- Tervetuloa seuraamaan UUTISKIRJETTÄMME! Kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajana kuulet uutisistamme aina ensimmäisten joukossa. Liity uutiskirjeen postituslistalle lähettämällä tilaus osoitteeseen nina.casten@drom.fi

- Tulemme tänä vuonna esittelemään Dromin 40-vuotista historiaa ja saavutuksia myös somessa lehtiartikkeleiden, kuvien sekä videoiden muodossa. Drom ry:n ja Veijo Baltzarin Facebook-sivuilta voit myös seurata 2012/2014 suomen ja englannin kielellä ilmestyneeseen Baltzarin ”Kokemuspohjainen filosofia”-teokseen pohjautuvaa kaksikielistä kampanjaa, joka pohjautuu kirjasta poimittuihin otteisiin.

Drom osana RAY:n Paikka auki -avustusohjelmaa

Tänä syksynä Drom ry avasi vuoden kestävän työpaikan nuorelle osana RAY:n Paikka auki – Nuoret työelämään –avustusohjelmaa. Tarjoamalla kyseisen työpaikan Drom ry on edistämässä RAY:n tavoitetta työelämän ulkopuolella olevien nuorten työllistämisestä ja heidän työelämävalmiuksien kehittämisestä. Lämpimästi tervetuloa joukkoomme, viestinnän avustaja Peppina Sillasto!

Mustalaisten Anne Frank

Näyttely "Miranda - mustalaisten holokausti" jatkaa kiertuettaan

Drom ry:n Veijo Baltzarin johdolla v. 2011 tuottama menestyksekäs näyttely ”Miranda – mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista?” jatkaa Suomen kiertuettaan. Näyttely on ollut tähän mennessä esillä 15:ssä Suomen kunnassa, mukaan lukien Suomen kansallismuseo 12.9.2013–23.3.2014.

Näyttely on esillä seuraavaksi:

17.6.2017–31.8.2017 Rautalammin kirjasto (avajaiset 17.6 klo 14)

Veijo Baltzar saanut kansainvälistä tunnustusta

Drom ry:n puheenjohtaja kulttuurineuvos Veijo Baltzar sijoittui kolmen finalistin joukkoon European Roma Spirit Award –palkintogaalassa Bratislavassa 10.10.2016, jossa hän sai kunniamaininnan 50-vuotisesta elämäntyöstään Euroopan mustalaisväestön kulttuurin ja taiteen edistäjänä sekä merkittävien yhteiskunnallisten saavutustensa ansiosta.

Lue lisää!

Integraatioteatteri Baltzarin SYNTI hurmasi

Viime keväänä Aleksanterin teatterissa esitetty Integraatioteatteri Baltzarin musiikkikabaree Synti (ensi-ilta 20.4.2016) oli suuri menestys. Näytelmää kuvailtiin raikkaaksi, sielukkaaksi ja valtavirrasta esille nousevaksi. Integraatioteatteri Baltzarin toiminta ja ohjaus pohjautuu Veijo Baltzarin kehittämiin monikulttuurisen tunneälyn menetelmiin. Teatteri toimii nykyään pysyvästi Aleksanterin teatterin tiloissa.

”Integraatioteatteri Baltzarin Synti-näytelmä on ollut melkoinen kasvun ja kehityksen projekti. Veijo Baltzar on tunnettu siitä, kuinka ihmisyys ja luovuus toteutetaan tasolle, joka antaa ponnistuspohjan jokaiselle yksilölle ja hänen identiteetilleen, luoden itsevarmuutta, luomiskykyä ja itsensä kanssa kasvamista. Synti-näytelmä oli kannustava esimerkki siitä, millä tavoin voidaan kasvattaa nuoria monikulttuurisen tunneälyn keinoin. Olin otettu, myönnän.”

Kansanedustaja Ilkka Kanerva Synti-näytelmän jatkotilaisuudessa 20.4.2016

Lue lisää!

Veijo Baltzarin suurmusikaali lähtee kiertämään Eurooppaa!

Kulttuurineuvos, kirjailija Veijo Baltzar ohjaa vuosina 2016–2020 käsikirjoittamansa monikulttuuristen eurooppalaisten yhteiskuntien kipukohtia, nykytilaa ja tulevaisuutta käsittelevän musikaalinäytelmän seitsemässä Euroopan maassa.

Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry johtaa kansainvälistä, 8 EU-maan teatteri-, dokumenttielokuva- ja tutkimushanketta Euroopan monet kasvot. Kahdensuuntaiselle integraatiolle taiteen ja kulttuurin keinoin omistettuun hankkeeseen on sitoutunut 18 yhteistyökumppania. Lue lisää!