GIMARA-taiteilijaresidenssiohjelma


Mikä?

Gimara-taiteilijaresidenssiohjelma tukee Pohjoismaissa tai Baltian maissa asuvia
mustalaistaiteilijoita/taiteilijaryhmiä eri pituisilla residenssijaksoilla. Haku on avoin kaikkien
taiteen alojen edustajille. Ohjelmaa rahoittaa Pohjoismainen kulttuuripiste.

Milloin?

Helmi-toukokuu 2019 (2 vk – 2 kk)

Missä?

OSKAR-keskus, Haminalahti, Kuopio (Pohjois-Savon lääni)

Kenelle?

Pohjoismaissa tai Baltian maissa asuville mustalais- tai romanitaiteilijoille, jotka
taiteellisessa työssään käsittelevät kulttuurienvälistä vuorovaikutusta.

Mitä?

Kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen edistämiskeskus OSKAR tarjoaa
valituille taiteilijoille:

- majoituksen

- työskentelytilan

- mentoritoimintaa ja koulutusta

- 800€ suuruisen stipendin

- henkilökunnan tuen

Lisäksi keskus kattaa ulkomaan matkakulut.


HAKUOHJEET

Taiteilijoiden kokemuksia

Sara Wilhelmsen, käsikirjoittaja-teatterintekijä, Norja

Maailman ensimmäinen mustalaistaiteilijoille suunnattu residenssiohjelma Gimara käynnistyi norjalaisen Sara Wilhelmsenin vierailulla. 22-vuotias käsikirjoittaja-teatterintekijä vietti kuukauden Kuopion liepeillä sijaitsevassa Kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen edistämis-keskus OSKARissa, ja inspiroitui kokemastaan:

"OSKAR on suuri, kaunis talo - rakastan tätä paikkaa! Inspiraatio suorastaan hehkuu näistä seinistä, ja luonto OSKARin ympärillä on henkeäsalpaava. Talo tarjoaa täydellisen rauhan, ajan ja tilan taiteelliseen luomistyöhön!"

Konsuela Maciulevicute, laulaja, Liettua

Liettualainen laulutaiteilija Konsuela Maciulevicute toimi tänä keväänä residenssi-taiteilijana Gimara-ohjelmassa.

Mustalaismusiikkia esittävä Konsuela pääsi tekemään yhteistyötä suomalaisen Nina Casténin kanssa, ja tutustumaan siten myös Suomen mustalaismusiikkiin. Taiteilijoiden kansain-välisestä yhteistyöstä pääsivät nauttimaan Kuopion seniorit Attendo Kalliohovissa 3.4. sekä Esperi Hoivakodissa 5.4.2019. Konserteissa kuultiin niin venäläisiä, eurooppalaisia kuin suomalaisia mustalaislauluja.

"Olen yllättynyt tästä paikasta; OSKARissa voi todella kuulla omat tunteensa, itsensä, mikä on tärkeää taiteelliselle ihmiselle." – Konsuela Maciulevicute

Gopalas Michailovskis, laulaja, Liettua

Liettualainen laulutaiteilija 26-vuotias Gopalas Michailovskis toimi tänä keväänä residenssi-taiteilijana Gimara-ohjelmassa.

Gopalas valmistuu pian oopperalaulajaksi Liettuan musiikki- ja taideakatemiasta. Vierailunsa aikana Gopalas tutustui Suomen mustalaismusiikkiin, sekä esitti Oskar-keskuksessa järjestetyissä kyläjuhlissa niin klassista musiikkia kuin mustalaiskappaleita. Paras anti Gopalasin mielestä oli päästä laulamaan yhdessä kulttuurineuvos Veijo Baltzarin kanssa, sekä tutustumaan häneen taiteilijana ja ajattelijana.

“En olisi ikinä osannut kuvitella, että yksi mielipide voisi muuttaa käsitykseni taiteesta. Taiteilija Veijo Baltzarin tapaamisella oli juuri kyseinen vaikutus minuun: aivan unohtumaton hetki ja kokemus elämässäni. Oskar-keskus ja Gimara-ohjelma ovat olleet kuin balsamia sydämelleni, mielelleni ja äänelleni. Kiitos Teille!" - Gopalas Michailovskis