Kulttuurineuvos Veijo Baltzar sijoittui kolmen finalistin joukkoon European Roma Spirit Award -palkintogaalassa!

Drom ry:n puheenjohtaja kulttuurineuvos Veijo Baltzar sijoittui kolmen finalistin joukkoon European Roma Spirit Award –palkintogaalassa Bratislavassa 10.10.2016, jossa hän sai kunniamaininnan 50-vuotisesta elämäntyöstään Euroopan mustalaisväestön kulttuurin ja taiteen edistäjänä sekä merkittävien yhteiskunnallisten saavutustensa ansiosta.

Kansainvälinen tuomaristo, jota johti Euroopan oikeus-, kuluttaja- ja tasa-arvoasioiden komissaari Věra Jourová, jakoi tunnustuspalkinnon ensimmäistä kertaa. Slovakialaisen ACEC-järjestön (Association for Culture, Education and Communication) aloitteesta syntynyt kansainvälinen palkintojärjestelmä antaa tunnustusta Euroopan romaniväestön integraatiota, hyvinvointia ja elinolosuhteita edistäville eurooppalaisille toimijoille.

Kansainvälinen tuomaristo totesi Veijo Baltzarin olevan ”merkittävä osa Euroopan romanien kulttuuriperintöä” ja että "Baltzarin töitä halutaan jatkossa nähdä Euroopassa lisää".

European Roma Spirit Award 2016 nostaa Suomen kansainväliseen valokeilaan. Palkintoa ehdotettiin 65 toimijalle ja henkilölle 23:sta Euroopan maasta. Kulttuurineuvos Veijo Baltzar oli ainoa pohjoismainen edustaja finalistien joukossa. Muut finalistit edustivat Euroopan suurimpia romaniväestön keskittymiä kuten Bulgaria, Romania, Tšekin tasavalta, Makedonia. Suomalainen Veijo Baltzar edustaa puolestaan pientä maata, ja sen eurooppalaisessa mittakaavassa erittäin pientä vähemmistöryhmää, 10–15 000 Suomen mustalaisväestöä Euroopan romaniväestön ollessa 25 miljoonaa.

Veijo Baltzarin ehdolle asettaneet Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen, kansanedustajat Pekka Haavisto ja Ilkka Kanerva sekä Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry luonnehtivat Baltzaria seuraavasti:

Veijo Baltzar on suomalaisen kulttuurin moniottelija, jolla on takanaan 50-vuotinen taiteilijaura. Hän on uranuurtaja – kansainvälisesti johtava mustalaiskirjailija, jota on luonnehdittu kansansa Lönnrotiksi. Baltzar on lisäksi näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, runoilija, kuvataiteilija sekä kulttuuripoliittinen vaikuttaja. Baltzarin panos eurooppalaisen mustalaiskulttuurin kehittämisessä on jättiläismäinen. Hän on antanut kielen mustalaisyhteisölle sekä toiminut merkittävänä välittäjänä ja sillanrakentajana eri kulttuurien välillä.