NÄYTTELYHANKE

Miranda – mustalaisten holokausti

KUKA PELKÄÄ VALKOLAISTA?

ESILLÄ NYT:

Tallinna, Viron Miehitysmuseo 11.5-31.8

Latvia, Riian Gettomuseo 15.5-15.9

TULEVAT NÄYTTELYT:

17.6 - 31.8 Rautalammin kirjasto, näyttelyn avajaiset 17.6 klo 14.

26.6 - 31.8 Kroatian kansalliskirjasto, Zagreb

2.8 Slovakian kansallismuseo / Sered Holocaust Museum, Sered

4.8 Holocaust Memorial Centre (Unkari, Budapest)

Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry tuotti v. 2011 kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla mustalaisten holokaustista kertovan kiertävän näyttelykokonaisuuden ”Miranda – mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista?”.
Kyseessä on kansainvälisesti ainutlaatuinen, innovatiivinen näyttelykokonaisuus. ”Miranda” perustuu ainutlaatuiseen visioon ja tapaan käsitellä holokaustia taiteessa ja pedagogiikassa: toisen maailmansodan raakuuksilla ei mässäillä, tarkoitus on koskettaa katsojan sielu. Mieleenpainuvan ja kokemusrikkaan elämyksen välittämisen on mahdollistanut Veijo Baltzarin luova, kokemuspohjainen ja moniulotteinen lähestymistapa.
Näyttelykokonaisuus esittelee niin eurooppalaista lähihistoriaa romanien näkökulmasta kuin mustalaisten elinvoimaista kulttuuria. Suhteessa väestölukuunsa Euroopan romanit kärsivät holokaustissa eniten, sillä arviolta noin puolet heistä sai surmansa.
Miranda kertoo sivistyneestä maailmasta, joka ei tiennyt, nähnyt, eikä kuullut, mitä tapahtui, mutta kuitenkin sääti lakeja ja säädöksiä, jotka johtivat mustalaiset kaasukammioihin toisessa maailmansodassa. Vastaavaa näyttelyä ei ole toteutettu missään Euroopan maassa.
Näyttelyn punaisena lankana toimii tositarina Mirandasta, slovakialaisen romaniperheen tyttärestä, joka joutui omaisineen keskitysleirille. Näyttely seuraa Mirandan kasvua tytöstä naiseksi sodan varjossa Veijo Baltzarin toistaiseksi julkaisemattoman romaanin otteiden muodossa:
”Mirandan silmistä näki taistelijan, jota nainen oli ollut läpi elämänsä. Mutta oliko hän myös voittaja? Selviytyjiä mustalaiset olivat joka tapauksessa. - Tehkää tämä hyvä asia mielikseni. Tuokaa menneisyydestämme, sielustamme ja ajattelutavastamme, elämänmuodostamme tälle maailmalle, uudelle sukupolvelle kauniita muistoja sen tähden, että maailma muistaisi mustalaisten kärsimykset
toisessa maailmansodassa.”

- Veijo Baltzar

Näyttelyn suojelijana toimii entinen pääministeri Paavo Lipponen. Näyttelyn ollessa osa kansainvälistä Euroopan omatunto –hanketta (Kansalaisten Eurooppa –ohjelma, 2014-2015) sen suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen.
Drom ry hallinnoi ja omistaa kiertävän näyttelyn. Näyttelyn valmistamisprosessiin ovat osallistuneet mm. alankomaalainen Anne Frank-säätiö, tšekkiläinen Romanikulttuurin museo sekä FT Miika Tervonen (Helsingin yliopisto). Miranda-näyttelyn suomenkielistä toteutusta ja Suomen kiertuetta ovat tukeneet Alankomaiden suurlähetystö, Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Svenska Kulturfonden. Näyttely on kolmikielinen (suomi, ruotsi ja englanti).

Miranda-näyttely aloitti Suomen kiertueensa maaliskuussa 2012. Näyttely ja sen tarina on tavoittanut tähän mennessä n. 100 000 suomalaista näyttelykäynteinä, sekä satoja tuhansia median välityksellä.

Näyttelyn Suomen kiertue

2012

Kouvola, pääkirjasto 6.3 - 31.3
Avaajana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Suomela.

Tuusniemen kirjasto 2.4 – 30.4
Avaajana kunnanjohtaja Toni Auvinen.

Mikkeli-sali, pääkirjasto 15.5 – 31.5
Avaajana kansanedustaja Pauliina Viitamies.

Lappeenranta, Vihreä Makasiini 28.8–28.9
Avaajana lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmän pj, kaupunginvaltuutettu Anne Selenius.

Pieksämäki, kulttuurikeskus Poleeni 1.10 - 31.10
Avaajana kaupunginjohtaja Tapio Turunen.

2013

Jyväskylä, Galleria Gloria 8. - 30.4
Avajaiset Kansainvälisenä Romanipäivänä, avaajana kuntaministeri Henna Virkkunen.

Turku, pääkirjasto 10.5 – 16.6
Avaajana kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Rauma, pääkirjasto 2. - 30.7
Avaajana kaupunginhallituksen pj Hanna Marva.

Helsinki, Suomen Kansallismuseo
13.9.2013 – 23.3.2014

Näyttelyn avasi 12.9 kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Muita avajaispuhujia olivat Veijo Baltzarin lisäksi Paavo Lipponen sekä Kansallismuseon johtaja Helena Edgren. Näyttelyn avajaiset keräsivät ennätysmäisen 400 hengen avajaisyleisön. Vieraiden joukossa oli monia merkittäviä valtakunnan tason poliitikkoja ja merkkihenkilöitä.

2014

Iisalmi, Iisalmen kulttuurikeskus 1.-30.6
Näyttelyn avasi kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen.

Vantaa, Tikkurilan kirjasto 1.-30.10
Näyttelyn avasi kansanedustaja Antti Lindtman.

2015

Vaasa, kulttuuritalo Fanny 21.11-18.12
Näyttelyn avasi Vaasan kaupunginjohtaja Thomas Häyry.

2016

Kokkola, kaupunginkirjasto 4-28.7
Näyttelyn avasi Kokkolan Wanha Kalle – Lasse Lehmus.

2017

Espoo, Espoon kulttuurikeskus 15.2–15.3
Avaajana Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepolitiikan ylijohtaja Riitta Kaivosoja.


Tallinna, Viron Miehitysmuseo 11.5-31.8
Avaajana Viron parlamentin ensimmäinen varapuhemies, kansanedustaja Enn Eesmaa.

Latvia, Riian Gettomuseo 15.5-15.9
Avaajana Riian kaupunginjohtaja Nil Ushakov.

Lausuntoja

”Suomen kansallismuseon näyttelyt ovat perinteisesti olleet museon omien tai ulkopuolisten tutkijoiden laatimia, ja museo vastaa itse näyttelyiden sisällöstä. Näyttelyssä ’Miranda – mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista’ Suomen kansallismuseo on ensimmäistä kertaa toimintansa aikana antanut yhdelle kansalliselle vähemmistölle, mustalaisille, mahdollisuuden kertoa itse tarinansa, niine painotuksine, joita he itse pitävät tärkeinä.

Näyttelyn sisältö on vakava ja polemisoiva ja sen sanoma on tärkeä. Kansallismuseossa käy runsaasti koululaisryhmiä, joille mustalaisten kohtalo on ollut kokonaan tuntematon, ja näyttely on avannut heille uuden näkymän Euroopan historiaan. Moni aikuinenkin on joutunut tarkistamaan käsitystään 1900-luvun Euroopasta."

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Helena Edgren

"Miranda-näyttely on merkittävä kulttuuriteko ja suuri ylpeydenaihe meille suomalaisille, sillä näyttely on Euroopassa ensimmäinen ja ainut laatuaan niin aiheensa, taiteelliseen sisältönsä kuin toteutuksensa puolesta. Mustalaisten holokausti on aihe, joka on jäänyt varjoon ja on suurimmaksi osaksi Euroopan käsittelemätöntä historiaa. Asia on syytä korjata ja siksi tämä hanke ansaitsee kansainvälistä huomiota sekä tukea. Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on nostanut ensimmäisenä romanien holokaustin esille Suomessa. Hänen johdollaan syntynyt näyttely on saanut merkittävän positiivista palautetta vaikuttavuudestaan, sielukkuudestaan ja koskettavuudestaan. Mirandan kaltaiset kulttuurihankkeet ovat ensisijaisen tärkeitä ei ainoastaan Euroopan romanien tulevaisuuden, mutta myös kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja monikulttuurisuuden edistämisen kannalta."

Kansanedustaja Pauliina Viitamies

”Tutustuminen Miranda-näyttelyyn on kuin henkinen suihkussa käyminen, se puhdistaa ihmisen sielua."

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva

"Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla toteutetun Miranda- näyttelyn saama suosio Pieksämäellä oli merkittävä. Luovasti ja upealla tavalla kulttuurikeskus Poleenin mahdollisuuksia hyödyttänyt näyttely koettiin paitsi historiallisesti, myös ennen muuta kulttuurisesti hyvin antoisana. Näyttelyn vierailu kaupungissamme mahdollisti sen, että teemme tänä päivänä Drom ry:n kanssa myös laajempaa yhteistyötä."

Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen

Drom ry:n tuottama näyttely ”Miranda – mustalaisten holokausti” esittelee koskettavalla tavalla eurooppalaista lähihistoriaa romanien näkökulmasta. Näyttely kertoo koruttomasti ja kiertelemättä asioita, joista yhteiskuntamme on vaiennut vuosikymmenten ajan. Hurjilla ihmiskohtaloilla ei näyttelyssä kuitenkaan shokeerata, asiat kerrotaan asianmukaisesti, koruttomasti ja kaunistelematta.

"Näyttely muistuttaa meitä siitä miten julmalla tavalla ihminen voi kohdella toista ihmistä ja että kaikilla kansalaisilla tulee olla oikeus yhdenvertaisuuteen, sosiaaliseen tai etniseen taustaansa katsomatta. Näyttelyn tuottajat ovat erityisesti panostaneet nuorten kanssa tehtävään yhteistyöhön, mikä toivon mukaan takaa sen, että uudet nuoret sukupolvet eivät toista esivanhempiensa tekemiä virheitä. ”Miranda” –näyttely oli esillä Raumalla, Rauman pääkirjastossa heinäkuun 2013. Näyttelyn näki Raumalla noin 20 000 kirjastossa käynyttä vierailijaa kuukauden aikana. Näyttelystä tullut palaute oli yksinomaan positiivista."

Rauman kaupungin vs. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja, Risto Kupari

Yleisöpalautetta

”Pysäyttävä, hieno näyttely raskaasta asiasta.” Jyväskylä, 2013

”Terveiset ja kannustukset tuottajalle; arvokasta perintöä ja infoa tämän päivän juurettomille ihmisille." Turku, 2013

”Sydän ei ymmärrä, miksi silloin toimittiin niin kuin toimittiin. Miksei muu Eurooppa, maailma auttanut. Järkyttävää!” Suomen kansallismuseo, 2014


”Upean monisävyinen näyttely… kuinka elämänvoima, ihmisyyden kipinä on poukkoillut läpi pimeän synkkyyden… Eläköön ikuisesti romanien muisto!” Turku, 2013

”Minulla ei ollut mitään tietoa tällaisesta. Anteeksi sivistymättömyyteni. Tiesin juutalaisten kansanmurhasta, mutta en tästä!” Iisalmi, 2014

Yhteistyössä