Musta ruoska 1981-1982

Ensi-ilta 5.10.1981 Teatterikorkeakoulu

Ensi-ilta 16.6.1982 Mustikkamaan kesäteatteri

Drom-teatterin ensimmäinen näytelmä Musta ruoska sijoittui Suomeen 1920–1940-luvuille. Näytelmä on voimakas kuvaus mustalaisista. Se tarkastelee pienyhteisön jäsenten suhteita toisiinsa ja ympäröivään maailmaan sekä kuvastelee vanhan kulttuurin hajoamista. Ympäröivä yhteiskunta ei enää suosi erillisiä, poikkeavia yhteisöjä vaan sulattaa ne vaikka väkisin itseensä. Se asettaa mustalaisuuden haasteelliseen tilanteeseen.

Käsikirjoitus: Veijo Baltzar

Ohjaus: Teatterikorkeakoulu - Ilkka Vanne, Mustikkamaan kesäteatteri - Liisa Isotalo

Musiikin sävellys: Toni Edelmann, Jenö Duka

"'Tuska on iloa, viha on rakkautta'– näin kuuluivat Musta ruoskan alkulaulun sanat. Kaksoisilmaus, vastakohtien samanaikaisuus joka on elämä/kuolema-akselista peräisin – siinä näen estetiikan, joka kirkkaasti eroaa meidän länsimaisesta mallistamme. Kenen realismista on siis kysymys? Kyse on mustalaisten elämän realiteeteistä, ihmissuhteista ja kulttuurista, joka hajoaa vieraan, vihamielisen ja yhä murskaavamman ympäristön jatkuvassa puristuksessa.

Mustassa ruoskassa kaikki on jännitetty elämän ja kuoleman välille. Juuri tämä akseli lävistää ja rytmittää kaikki esityksen tasot. Se on yksinkertaisesti taiteellisen ilmaisun ehdottoman välttämätön ominaisuus, jota ei voida eikä haluta sepittää pois. Eläminen on uhkapeliä niin elämän kuin kuolemankin voimakkaassa läsnäolossa. Tässä käsitysmaailmassa, joka on vanhempi kuin meidän, uhka, katastrofi, julmuus ovat konkreettisia vaikuttimia, jotka jättävät jälkensä taiteeseen."

Johanna Enckell, Teatterilehti 9/1981