Pelastakaa Kanttila 2015-

”Kuopion tuomiokirkon kupeessa seisoo tyhjillään hieno talo, jolla on vielä hienompi historia. Suurnainen Minna Canthin kotitalohan se siinä rapistuu.” kirjoitti Veera Jääskeläinen Savon Sanomissa 14.10.2015, pohtien Kanttilan kummallista kohtaloa.
Veijo Baltzar ja Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry saivat tietää helmikuussa 2015, että Minna Canthin kotitalon omistaja NCC oli myymässä rakennusta. Tällöin Veijo Baltzar sekä Drom ry yhteistyökumppaninaan lähtivät talon pelastamishankkeeseen Kanttilan elvyttämisestä kulttuurikäyttöön. NCC: kanssa solmittiin esisopimus talon ostamisesta.
Kanttila on varsin huonoon kuntoon päässyt suojelukohde, jonka kohtalosta on kiistelty pitkään. Veijo Baltzar on todennut, että ”historia on kohdellut naisia niin kuin se tänä päivänä kohtelee vähemmistöjä.” Hänen mielestään Minna Canthin talo ei olisi päässyt nykyiseen kuntoon, ellei se olisi ollut nimenomaan naiskirjailijan talo.
Drom ry:n ja Veijo Baltzarin suunnitelmaan on kuulunut muuttaa Kanttila eläväksi, kansainvälisesti vetovoimaiseksi kulttuurikeskukseksi. Talosta olisi tultava sellainen, että se pystyisi elättämään itsensä monipuolisen taide- ja yritystoiminnan kautta, palvellen niin taiteilijoita, paikallisia nuoria, Kuopiota kuin kaikkia suomalaisia.
Vuoden 2015 aikana Drom ry ja Veijo Baltzar tapasivat lukuisia asiantuntijoita sekä selvittivät rakennuksen kunnostus- ja korjaustarpeita.

Lue lisää Kanttila-uutisoinnista!