Teatteri BALTZAR

Teatteri BALZARin toiminta perustuu monikulttuuriseen ilmaisuun ja se toimii valta- ja vähemmistökulttuurien vuorovaikutuksen lähettinä ja puhemiehenä. Teatteri on vaikutusvaltainen kanava, jonka avulla voidaan käsitellä kansakunnan ja sen vähemmistöryhmien keskeisiä ongelmia.     

Monikulttuurisen teatterin perustaminen tuo yhteen erilaisten kulttuurien teatterin tekijöitä ja antaa heille tilan tuottaa omannäköistään taidetta. Teatterin toiminta perustuu voimakkaasti Balzar-pedagogiikasta tuttuihin kokemuspohjaisiin metodeihin.   

Veijo Baltzarin aiemmat teatteriproduktiot

JUMALTEN PARATIISI 
Drom-teatterin toiminnan päättymisen jälkeen vuonna 1992 Veijo Baltzar ohjasi Kuopion ylioppilasteatterille käsikirjoittaman näytelmänsä Jumalten paratiisi, joka sai Kuopion läänin taidetoiminkunnan palkinnon.

JUMALA ON SUURI
Vuosina 1992-94 Baltzar ohjasi käsikirjoittamansa pääsiäiskirkkonäytelmän Jumala on Suuri, jota esitettiin menestyksekkäästi eri puolilla Itä-Suomea.

ORLI
Vuonna 1994 Veijo Baltzar käsikirjoitti ja ohjasi mytologisen kansanoopperan ORLI. Näytelmä alkoi Imatralla katuteatterina saavuttaen suuren menestyksen. 70 näyttelijän voimin toteutettu näytelmä jatkui Imatran kulttuurikeskuksessa. Oopperan suosio johti toiseen versioon, joka päätyi Helsingin Finlandia-talolle 1.3.1997 ja jossa silloinen pääministeri Paavo Lipponen piti juhlapuheen kutsuen Orlia "kansanliikkeeksi".

JUMALTEN PARATIISI - uudelleentoteutus
Vuosina 2003-2004 Drom ry toteutti monikulttuurisen teatteriproduktion Jumalten Paratiisi, jota esitettiin Billnäsissä, Tammisaaressa sekä Helsingin kulttuurikeskus CAISAssa.

 BOTOX
Keväällä 2009 Vuotalossa ensi-iltansa sai näytelmä Botox, jota esitettiin seitsemän kertaa Helsingin kulttuuritaloilla (Vuotalon lisäksi STOA ja kult.keskus Caisa). Näytelmä otti rohkeasti kantaa moniin monikulttuurisuuteen liittyviin ajankohtaisiin ja kipeisiinkin kysymyksiin. Veijo Baltzarin elämänkokemus ja rohkeus näkyi näytelmässä kriittisyytenä, jolla lähestyttiin niin valtaväestöä, vähemmistöjä kuin suomalaista yhteiskuntaa.

JUMALA ON SUURI -modernisoitu uudelleentoteutus
Vuosina 2011-2012 Drom ry tuotti musiikkinäytelmän Jumala on suuri, joka on modernisoitu versio Baltzarin aiemmasta käsikirjoituksesta. Näytelmää esitettiin Temppelinaukion kirkossa, Töölön kirkossa sekä kulttuurikeskus Caisassa. Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta nykyajassa kertova tarina kysyi, mikä on Jumalan rooli tässä ajassa ja ketä tänä päivänä ristiinnaulitaan?
SEITSEMÄN KIELEN KITARALLA -mustalaiskabaree
Veijo Baltzarin käsikirjoittama Seitsemän kielen kitaralla- kabareenäytelmä sai ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa 19.3.2014. Näytelmää esitettiin teatterissa maalis-huhtikuussa 2014. Näytelmä on modernin ajan kuvauksellinen episodi vähemmistöistä. Se on narsistinen parodia elämän keilahallissa, jonka roolihenkilöt käyvät vuoropuhelua kadotetusta kauneudesta rumuutta vastaan. Tajunnanräjäyttävä ja kulttuurien rajoja rikkova kabaree ei jättänyt ketään kylmäksi!Baltzarin mustalaiskabaree on osoitus monikulttuurisen joukon voimasta luoda jotain täysin uutta, kaunista ja merkityksellistä. Seitsemän kielen kitaralla on ehdottomasti parodia, mutta samalla tavattoman syvällinen. 

Ohjaus ja taiteellinen suunnittelu: Veijo Baltzar Käsikirjoitus: Veijo Baltzar Sävellys: Kiureli Sammallahti, Toni Edelmann ja trad.Musiikki: Kiureli Sammallahti, Ramon Maronier, Sami Rönkä Lavastus: Aino Sederholm
Rooleissa: Nina Castén, Veijo Balzar, Charlotta Heinonen, Viola Honkonen-Nieminen, Anna Ladar, Anu Luoma, Alma-Ruut Karjalainen, Jenni Kauranen, Elina Pekanen, Anna-Elina Rahikainen, Kari Saarinen, Karoliina Ruohonen, Sandra Aubynn ja Aino Sederholm.