Mirandan silmin 2016-2018

Euroopan Unionin Kansalaisten Eurooppa -ohjelman tuella

Mirandan silmin (Through Miranda’s Eyes) 2016-2018 on Drom ry:n kansainvälinen EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelman tukema hanke. Vuonna 2011 Drom ry:n tuottama näyttely on kiertänyt menestyksekkäästi Suomea vuodesta 2012. Näyttely vieraili Suomen kansallismuseossa 2013-2014. Keväällä 2017 näyttely lanseerasi Euroopan ja - maailmankiertueensa presidentti Tarja Halosen ja kansainvälisten kunniavieraiden läsnäollessa.

Puolitoistavuotisen Mirandan silmin -hankkeen aikana näyttely käännetään 20 kielelle ja se kiertää 20 Euroopan maassa. Kussakin maassa kansallisten avajaisten jälkeen näyttely jää kiertämään maata paikallisesti.

Hankkeen aikana Drom ry toteuttaa 20-kielisen, virtuaalinäyttelynä sekä laajana oppimisportaalina toimivan verkkosivuston, joka on suunnattu erityisesti nuorille ja opettajille. Näyttelyn mukana kiertää kansalaisaloite näyttelyn sisällön integroimisesta eurooppalaisiin opetussuunnitelmiin. Aloite aktivoi kansalaisia osallistumaan ja seuraamaan koulutuspolitiikkaa koskevaa yhteiskunnallista uudistustyötä.

Miranda-näyttelyn eurooppalaisen kiertueen aikana toteutetaan myös luentoja, konsertteja, työpajoja, elokuva- ja projisoituja kuvaesityksiä sekä sosiaalisessa mediassa julkaistavia EU:n monikulttuurisuus-politiikkaan liittyviä väittelyitä päättäjien kanssa.

Mirandan silmin -hankkeen tuloksena Miranda lähtee maailmankiertueelle 2018-2050.

Näyttely avattiin hankkeen aikana kahdeksassa eri EU-maassa ja 12 eri kohteessa.

2017

11.5. Viron Miehitysmuseo, Tallinna, Viro
15.5. Latvian Holokausti- ja Riian Gettomuseo, Latvia
29.6. Kansallis- ja yliopistokirjasto, Zagreb, Kroatia
2.8. Slovakian Kansallismuseo / Seredin Holokaustimuseo, Slovakia
3.8. Holocaust Memorial Centre, Budapest, Unkari
27.9. Varaždin Synagoga, Kroatia

2018

24.1. Tsekin tasavallan oikeusasiamiehen toimisto, Brno, Tsekki
29.1. Koprivnican synagoga, Kroatia
9.2. Gimnazija Fran Galović (lukio), Koprivnica, Kroatia
8.3.
K2 gallery, Hrvatski dom, Krizevci, Kroatia

15.3. Kööpenhaminan pääkirjasto, Tanska
20.3. Euroopan parlamentti, Brysseli, Belgia
12.4. Osijek, Kroatia
”Onnitteluni Miranda-näyttelyn tähänastisesta menestyksestä ja onnea matkaan maailman-valloitukselle. Toivon, että näyttely avaa valtaväestön silmiä näkemään romaneja edelleenkin koskevan vainon ja muuttamaan siten omaa käytöstään. (…) Miranda-näyttely on romanien itsensä tekemä. Toivon tämän lisäävän uteliaisuutta ja kunnioitusta sekä meidän valtaväestön piirissä että vahvistavan romanien omaa itsetuntoa.”

Presidentti Tarja Halonen

Yhteistyössä